Jak projektować

Do zawijania cukierków "krówka reklamowa", "krówka okolicznościowa" stosujemy zarówno papierki dostarczone przez klienta jak również możemy je dla niego wydrukować.

Papierki do zawinięcia drukowane są na papierze kredowym o maksymalnej gramaturze 90 g - papierki o wyższej gramaturze mają tendencję do samoczynnego rozwijania się. Zaleca się dodatkowo zabezpieczyć wydruk lakierem offsetowym. Dla małych nakładów (1-5 kg) można użyć wydruku cyfrowego na papierze offsetowym 80-90 g.

Przy projektowaniu papierka należy bazować na załączonym szablonie. Proszę zwrócić uwagę że po zawinięciu cukierka część grafiki jest niewidoczna - widoczne zostają pola oznaczone czerwoną przerywaną linią (w gotowym projekcie należy ją usunąć). 

Z uwagi na całkowicie ręczną produkcję cukierków, a tym samym brak powtarzalności, wymiary zawiniętych cukierków mogą się różnić. Chcąc mieć pewność zamieszczenia całości nadruku na bocznych i tylnej ściance cukierka, jego długość nie powinna przekroczyć 30 mm. Można to uzyskać zmniejszając rozmiar nadruku, ale jednocześnie jego czytelność.
Sugerujemy wykorzystanie całej zaznaczonej powierzchni z częściowym zawinięciem nadruku na boki. Wtedy całość będzie w pełni czytelna po odwinięciu cukierka.

Papierek ma format 68 x 78 mm + 2 mm spadu z każdej strony. Wszystkie elementy muszą być w kolorach CMYK. Elementy takie, jak zdjęcia muszą mieć rozdzielczość 300 dpi. Teksty zamienione na krzywe.
Plik do druku należy dostarczyć w formacie CDR (w wersji Corela do 20 włącznie), PDF lub AI (w wersji Illustratora do CS6 włącznie).

Ze względu na to, że jest to wyrób spożywczy, niedopuszczalne jest usuwanie danych producenta i składu surowcowego wyrobu.

Szablon w wersji CDR | Szablon w wersji PDF | Graficzna instrukcja przygotowania projektu