Jak projektować

Do zawijania cukierków "krówka reklamowa", "krówka okolicznościowa" stosujemy zarówno papierki dostarczone przez klienta jak również możemy je dla niego wydrukować.

Papierki do zawinięcia drukowane są na papierze kredowym o maksymalnej gramaturze 90 g - papierki o wyższej gramaturze mają tendencję do samoczynnego rozwijania się. Zaleca się dodatkowo zabezpieczyć wydruk lakierem offsetowym. Dla małych nakładów (1-5 kg) można użyć wydruku cyfrowego na papierze offsetowym 80-90 g.

Przy projektowaniu papierka należy bazować na załączonym szablonie. Proszę zwrócić uwagę że po zawinięciu cukierka część grafiki jest niewidoczna - widoczne zostają pola oznaczone przerywaną linią (w gotowym projekcie należy ją usunąć). 

Z uwagi na całkowicie ręczną produkcję cukierków, a tym samym brak powtarzalności, wymiary zawiniętych cukierków mogą się różnić. Chcąc mieć pewność zamieszczenia całości nadruku na bocznych i tylnej ściance cukierka, jego długość nie powinna przekroczyć 30 mm. Można to uzyskać zmniejszając rozmiar nadruku, ale jednocześnie jego czytelność.
Sugerujemy wykorzystanie całej zaznaczonej powierzchni z częściowym zawinięciem nadruku na boki. Wtedy całość będzie w pełni czytelna po odwinięciu cukierka.

Papierek ma format 68 x 78 mm + minimum 2 mm spadu z każdej strony. Wszystkie elementy muszą być w kolorach CMYK. Elementy typu zdjęcia muszą mieć rozdzielczość 300 dpi. Teksty zamienione na krzywe.
Plik do druku należy dostarczyć w formacie .cdr (w wersji Corela do 12 włącznie, .eps, .ai
(w wersji CS1).

Ze względu na to, że jest to wyrób spożywczy, niedopuszczalne jest usuwanie danych producenta i składu surowcowego wyrobu.

Plik do pobrania w wersji .eps | Plik do pobrania w wersji .cdr